Pandangan ‘Ulama tentang Syeikh Salim al-Hilali

Beliau ialah seorang murid kpd al-Albaani. Bertahun2 beliau berdiri dibelakang gurunya dg pemikiran al-Salafiyah hinggalah sekarang, idea ini masih secocok dg jiwanya. Beliau “memerangi” sesiapa sahaja yg dikatakan mengkritik aqidah salafiyahnya.

Selain daripada dakwah salafiyah ini, beliau banyak juga “berkarya ciplak”. Iaitu mengambil penulisan milik orang lain lalu disandarkan kepadanya. Antara karya ciplaknya ialah seperti, “Haadi al-Ruuh, “al-Syaab al-Saqiib”, “al-Sabr al-Jamil”, “Syarh Khutbah al-Hajaat” dan lain2 lagi.

Marilah kita ikuti secara ringkas “karya ciplak” yg dilakukan oleh beliau daripada karya2 milik org lain. Buktinya, Syeikh Ahmad al-Kuwaiti di dlm kitabnya “al-Kasfu al-Misali’an suraaqaat Salim al-Hilali” (membuka pekong plagiat Salim Hilali) m.s. 7, membawakan kpd kita bbrp contoh “peniruan” yg telah dibuat oleh beliau.

Antaranya ialah, beliau menciplak karya Ibn Qayyim, al-Qardhawi, Sai’id Hawwa’, bahas dan takhrij al-Albaani, karya Ibn Qutaibah dan lain2. Kita boleh melihat sendiri bagaimaan beliau menuqilkan perkataan2 orang lain tanpa menjelaskan kedudukan asal-usulnya. Tidakkah ini melambangkan muflisnya ilmu dan miskinnya idea beliau? Kitab Syeikh Ahmad al-Kuwaiti itu menjelaskan kpd kita secara terperinci tentang masalah ini. Dapatkan dan buatlah sebaik2 penilaian. Semoga Allah menunjukkan kita jalan yg lurus.

***

Referensi:
* [Zamihan, 2001]

6 Responses to Pandangan ‘Ulama tentang Syeikh Salim al-Hilali

 1. abu hanzhalah zevian berkata:

  Hati-hati y akhy daripada menghujat para ‘ulama yang mereka ini Hafizhahullah mendakwahkan Al-Qur an dan Assunnah menurut pemahaman Sahabat. Sudahkah anta membaca kitab beliau? Jangan-jangan anta ndak mau..( mudah-mudahan sih anta mau baca..)

 2. dika berkata:

  bismilah….

  ana cuma mau bertanya kpd anta ya syaikh….,
  berapa masyayikh yg memberikan ijazah tentang keilmuan hadits anta??!!

  dimanakah ana bisa dapat kitab syarah anta dari kitab riyadush sholihin yg setara kandungan ilmiahnya seperti karangan “ulama ciplak” al ‘allamah salim al hilali hafizhohullah ini??!!

  apakah anta, ya syaikh tau tentang hadadiyun pimpinan Abu Muhammad al-Haddad al yamani???!!!

  maka bacalah hal ini ya syaikh al kabir al ‘allamah….

  Rabi’ bin Hadi hafizhahullahu di dalam risalah ringkasnya yang berjudul Mumayyizat al-Haddadiyah, menjelaskan di antar ciri2 hadadiyun adalah Mereka membenci para ulama salafi zaman ini, merendahkan, membodoh-bodohkan, menvonis sesat mereka dan melakukan kedustaan atas nama mereka.

  wallahi….,,tidaklah ilmu anta tidaklah bisa menyamai ilmu al ‘allamah salim al hilali hafizhohullah walau cuma semata kaki bliau??!!!!

  jikalau bliau mempunyai kekurangan, tidakkah anta harusnya merasa lebih banyak kekurangan dibandingkan dengan bliau yg menghabiskan ilmunya untuk membela dakwah salaf??!!!

  btapa buruknya akhlak para penuntut ilmu pada akhir zaman ini kpd para ulama …

  nas’alullaha as salamah wal ‘afiyah

 3. muhammadalumari berkata:

  ejekan orang yang tidak memiliki apa-apa itu tidak berarti. siapa anda? siapa Ahmad Al Kuwaiti?? Tidak pantas singa meladeni kucing garong macam anda-anda ini.
  lebih baik anda belajar kembali membaca alif ba’ ta’ sebelum berbicara maslah agama.

 4. katro berkata:

  salafi is the best …. but ‘salafiyun’ is the worst!!

 5. Ahmed berkata:

  Wah, mas katro jgn katroo’ donk. Salafiyun kan bentuk jamak dr salafi??!
  Maknanya sama sj!! ga ilmiyah ah! Plis dech!

 6. herry berkata:

  plagiat kok dibela mati-matian. kalau ulama anda tidak percaya, tinggal buka saja karya Syaikh Salim Al Hilali dan karya imam yang dijiplaknya. kalau benar….. Tolong, admin sertakan bukti scan kitabnya biar para pendukung Syaikh Salim Al Hilali tidak banyak comment yang percuma. Semoga Alloh SWT membuka mata hati kita,

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: